VORST

Maatregelen op de tuin tijdens vorst.

Adviezen om planten te beschermen tijdens de vorstperiode. Wat kan je snoeien wanneer het vriest. Natuurvriendelijke gladheidsbestrijding van paden en terrassen. 


WINTERHARDE PLANTEN

Winterharde planten hoeven niet beschermd te worden tegen vorst. Deze planten maken een soort antivries, waardoor de sapstroom blijft. Voorbeelden van deze planten zijn: Buxus, Taxus, (Japanse) esdoorn, Hortensia, Magnolia, Sneeuwbal en Magnolia.

MATIG WINTERHARD

Bij een aanhoudende vorst moet je sommige planten, matig winterharde planten, wel beschermen, deze overleven een nachtvorst wel. Voorbeelden zijn: Laurierkers, Lampenpoetsersgras, IJzerhard, Fuchsia,  Salie en Struikkamperfoelie.

NIET-WINTERHARD

Tropische of sub-tropische planten zijn niet winterhard. Deze moet u beschermen tegen vorst. Zet die planten binnen, isoleer ze of pak ze goed in. Voorbeelden zijn: Olijf (kleine bomen), Agave, Eucalyptus of diverse palmbomen.

 

WATERLEIDING BESCHERMEN

Voor tips raadpleeg de Waterpagina.

GAZON BIJ VORST

Wanneer het vriest loop dan zo min mogelijk over het gras. Het gras is erg kwetsbaar en kan breken en erg beschadigen. Zorg er ook voor dat het blad voor de vorst is verwijderd, dit voorkomt mosvorming en verstikking. 

SNEEUW OP TAKKEN

Veel sneeuw op takken en planten is erg zwaar, dit kan ervoor zorgen dat de tak of stengel breekt. Haal dit dan tijdig weg.

WEL OF NIET SNOEIEN 

In de winter kan je best snoeien, maar NIET als het vriest. Wat je kan snoeien is: appel of peer, wilg, linde of laurier, clematis of blauwe regen.

ABC-bomen (Acer of esdoorn, Betula of berk en Carpinus of haagbeuk) snoei je als ze nog bladeren hebben, dus voor de winter. In de winter kunnen ze gaan bloeden. 

GLADHEIDSBESTRIJDING 

Strooien met strooizout of pekel is effectief, omdat dit het dooipunt verlaagt. Echter is dit erg milieubelastend. Beter is het gebruik van dooikorrels. Een beter alternatief is strooien van fijn grind of (breker)zand, dit werkt als stroefheidsmiddel. Een groen alternatief is grassap, sap uit bermgras.

WINDCHILL OF GEVOELSTEMPERATUUR

De gevoelstemperatuur wordt berekend uit een combinatie van de luchttemperatuur en de gemiddelde windsnelheid.