HITTEPLAN VOOR DE TUIN

De zomers in Nederland worden steeds warmer en droger.

Geef de planten in uw tuin extra passende verzorging, zoals voldoende water en schaduw. Toch wordt er ook geadviseerd om zuinig om te gaan met drinkwater. Geef de planten en het gazon dus zo efficiënt mogelijk water.  In dit hoofdstuk vind je handige tips voor de tuin tijdens de hitte.


WATER GEVEN. WANNEER?

Geef de planten ’s morgens vroeg of ’s avonds water. De verdamping is dan het minst. Het water wordt dan goed opgenomen. De kans op verbranding is dan ook het kleinst.

WATER GEVEN. HOE?

Geef de aarde rondom de planten water, dus niet op de planten zelf. Op die manier verspil je zo min mogelijk water.

WATER GEVEN. HOEVEEL?

Verwen de planten niet te goed. Geef daarom de planten een paar keer per week in plaats van elke dag water. Geef de planten dan iets meer water, opdat het water de wortels beter bereiken.

VERDAMPING

Zet planten in potten bij elkaar in de schaduw. Ook lichte potten worden minder warm dan donkerkleurige potten. Een grote bak water naast de potplanten geeft de planten meer afkoeling, doordat dat water verdampt.

BODEMBEDEKKING

Planten in de volle grond. Dek de grond af met boomschors, dit voorkomt te veel verdamping.

Beter is dat de bodem bedekt is met bodembedekkers, bv. maagdenpalm, schaduwkruid of ooievaarsbek.

SCHADUW

Zorg voor meer schaduw in de tuin. Je kan in het najaar of winter meer bomen planten. Wanneer je die niet hebt kan je het tijdelijk oplossen door het ophangen van schaduwdoeken.

WATERVOORRAAD

Zorg voor een extra watervoorraad. Een regenton of vijver is erg handig. Het extra water kan je aan de planten geven. Dit voorkomt verspilling van drinkwater.