FRUIT VAN A TOT Z

Thema van 2024 is een overzicht van FRUIT dat beschikbaar is in Nederland.

Wetenswaardigheden over fruit ofwel eetbare vruchten, van aalbes tot zwarte bes, elke week op deze pagina Fruit A-Z. Eet twee porties per dag, het is gezond en lekker.


LYCHEE

Litchi chinensis

Lychee

Smaak: zoetig en kruidig

Kleur: rozerood

Soort fruit: exotisch fruit 

Kcal per 100 gram: 66

Bijzonderheden: Het fruit voelt leerachtig aan en is licht gebobbeld. Het vruchtvlees is glazig wit, van stevige structuur, en in het midden bevindt zich een langwerpige bruine pit. De vrucht is sappig en zoet van smaak, te vergelijken met de muskaatdruif, en 'kraakt' enigszins bij het kauwen.

LIMOEN

Citrus x aurantiifolia

Limoen

Smaak: friszuur

Kleur: groen

Soort fruit: citrusfruit 

Kcal per 100 gram: 32

Bijzonderheden: Limoenen zijn rond en kleiner dan citroenen. De schil is dun, vrij glad en groen. Het zure en geelgroene vruchtvlees is veel geuriger, aromatischer en sappiger dan dat van een citroen.

LIMEQUAT

Citrofortunella x floridana

Limequat

Smaak: zuur

Kleur: geel

Soort fruit: citrusfruit 

Kcal per 100 gram: 71

Bijzonderheden: De limequat is een soort dwergcitroentje. Het is een kruising tussen een kumquat en een limoen. De dunne schil is eetbaar en het vruchtvlees zit vol eetbare pitjes. 

KWEEPEER

Cydonia oblonga

Kweepeer

Smaak: zuur

Kleur: geel

Soort fruit: pitfruit 

Kcal per 100 gram: 69

Bijzonderheden: De kweepeer lijkt op een beetje donzige peer, maar is wat lomper en is verwant aan de appel. Je kan de vrucht gebruiken als stoofperen.

KUMQUAT

Citrus japonica

Kumquat

Smaak: friszuur, wat kruidige, bittere nasmaak

Kleur: oranje

Soort fruit: citrusfruit 

Kcal per 100 gram: 71

Bijzonderheden: De Kumquat eet je met de schil en heeft een bijzondere smaak. De vrucht is eerst wat zoet en iets zure smaak. De Kumquat blijft klein en zijn net kleine sinaasappeltjes.

KOKOSNOOT

Cocos nucifera

Kokosnoot

Smaak: vrij zoet, nootachtig, mild

Kleur: wit

Soort fruit: exotisch fruit, steenvrucht

Kcal per 100 gram: 354!

Bijzonderheden: Een kokospalm kan stokoud worden. Soms wel ouder dan 100 jaar. Een mokosnoot is geen noot, maar een vrucht.

KIWI

Actinidia chinensis

Kiwi

Smaak: fris, zoetzuur

Kleur: groen

Soort fruit: exotisch fruit, zacht fruit 

Kcal per 100 gram: 61

Bijzonderheden: De kiwi bevat meer vitamine C,  dan veel andere soorten fruit en is een goede kaliumbron.

KERS

Prunus avium

Kers

Smaak: zoet of zuur

Kleur: rood

Soort fruit: steenvrucht 

Kcal per 100 gram: 50

Bijzonderheden: Prunus avium, zoete kers of ook wel wilde kers of kriek genoemd, is een bloeiende plant die behoort tot de rozenfamilie. Kersen zijn inheems in Europa.

JACKFRUIT

Artocarpus heterophyllus

Jackfruit

Smaak: zoet, lijkt op smaak van ananas, mango en appel

Kleur: geel

Soort fruit: exotisch fruit 

Kcal per 100 gram: 22

Bijzonderheden: Jackfruit is een favoriet van veel vegetariërs en vegans, aangezien het dé perfecte vervanger is van pulled pork door zijn draadjesvleesachtige structuur.

GUAVE

Psidium guajava

Guave

Smaak: aromatisch en zoetzuur

Kleur: groen en binnenin: roze

Soort fruit: exotisch fruit

Kcal per 100 gram: 36

Bijzonderheden: De guave vruchten zijn in beginsel groen van kleur en hebben een licht ovale vorm. Ze worden circa 3 tot 15 cm groot. Het vruchtvlees is zacht en smaak meer zoet dan zuur, lijkt op peer/aardbei. De kleur van het vruchtvlees is wit/geel of zelfs helemaal roze.

GRAPEFRUIT

Citrus x paradisi

Grapefruit

Smaak: lichtbitter en zoetzuur

Kleur: oranje

Soort fruit: pitfruit, citrusfruit

Kcal per 100 gram: 42

Bijzonderheden: Hoe roder de kleur van de grapefruit is, hoe zoeter en minder bitter de citrusvrucht is. De grapefruit wordt ook wel pompelmoes genoemd.

GRANAATAPPEL

Lycium barbarum

Granaatappel

Smaak: fris, zoetzuur

Kleur: rood

Soort fruit: exotisch fruit 

Kcal per 100 gram: 83

Bijzonderheden: Een granaatappel is een stuk fruit, een bessensoort, die van oorsprong uit Iran komt. Vandaar dat je ‘m ook terugvindt in gerechten uit het Midden-Oosten. Je kunt er de zoetzure pitten van eten of het sap van drinken.

GOJIBES

Lycium barbarum

Gojibes

Smaak: zoet tot lichtzuur

Kleur: oranjerood

Soort fruit: zacht fruit 

Kcal per 100 gram: 36

Bijzonderheden: De gojibes staat in China al eeuwen bekend om zijn invloed op de gezondheid. Deze vrucht zit boordevol vitamines en antioxidanten. Daardoor heeft deze fruitsoort in de afgelopen jaren enorm in populariteit gewonnen.

FRAMBOOS

Rubus idaeus

Framboos

Smaak: sappig en zoet

Kleur: blauw, rood of groen

Soort fruit: zacht fruit, steenvrucht

Kcal per 100 gram: 53

Bijzonderheden: De framboos kan je vinden in heel Europa, langs de bosrand en op open plekken. Frambozen worden al sinds de Middeleeuwen gegeten. Frambozen kun je ook gebruiken als jam, stroop, sap, puree en saus.

DRUIF

Vitis vinifera

Druif

Smaak: zoet en fris

Kleur: blauw, rood of groen

Soort fruit: zacht fruit

Kcal per 100 gram: 67

Bijzonderheden: De druif staat vijfde op de lijst van meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Gemiddeld eten Nederlanders 8,6 gram druiven per dag.

DADEL

Phoenix dactylifera

Dadel

Smaak: honingachtig

Kleur: donkerrood

Soort fruit: steenvrucht, exotisch fruit

Kcal per 100 gram: 282

Bijzonderheden: dadels zijn intens zoet van smaak en hebben mals vruchtvlees. De smaak van dadels wordt ook wel vergeleken met de zoete smaak van honing en de textuur met zachte karamel. 

CRANBERRY

Vaccinium sub. Oxycoccus

Cranberry

Smaak: friszuur, soms wrang

Kleur: rood

Soort fruit: zacht fruit

Kcal per 100 gram: 24

Bijzonderheden: Een heideplant, die algemeen is op de Waddeneilanden, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika, dus een exoot.

CITROEN

Citrus limon

Citroen

Smaak: zure citrussmaak

Kleur: geel

Soort fruit: citrusfruit

Kcal per 100 gram: 36

Bijzonderheden: De  citroen is zuur van smaak en activeert de smaakpapillen. Het versterkt de smaak van ander voedsel. Het sap van de citroen wordt veel gebruikt om gerechten en sauzen op smaak te brengen en om verkleuring van fruit tegen te gaan. Met de schil kun je gerechten een speciaal aroma geven.

CARAMBOLA

Averrhoa carambola

Carambola

Smaak: fris, zoetzuur

Kleur: groen

Soort fruit: stervrucht

Kcal per 100 gram: 31

Bijzonderheden: De stervrucht komt uit de tropen van Zuidoost-Azië. De naam stervrucht komt van de dwarsdoorsnede van de vrucht, die heeft de vorm van een ster. 

CANTALOUPE

Cucumis melo var. cantalupensis

Cantaloupe

Smaak: aromatisch en suikerzoet

Kleur: oranje

Soort fruit: zacht fruit

Kcal per 100 gram: 34

Bijzonderheden: De cantaloupe-meloen is familie van de komkommer en pompoen. Het is dus eigenlijk een vruchtgroente.

BRAAM

Rubus

Braam

Smaak: friszuur tot zoet en sappig

Kleur: donkerpaars tot zwart

Soort fruit: steenvrucht, zacht fruit

Kcal per 100 gram: 43

Bijzonderheden: De braam is een verzamelvrucht, het is eigenlijk een klein trosje fruit. Ze zijn namelijk opgebouwd uit heel veel bolletjes of deelvruchtjes. 

BLAUWE BES

Vaccinium corymbosum

Blauwe bes

Smaak: mild, zoet, bosbesachtig

Kleur: blauwzwart

soort fruit: zacht fruit

Kcal per 100 gram: 57

Bijzonderheden: Blauwe bessen zijn blauwzwart en hebben een zilverkleurig waslaagje. Van de bessen wordt jam of sap gemaakt. Vogels zorgen voor verspreiding van het zaad. 

BANAAN

Musa

Banaan

Smaak: zoet

Kleur: geel

soort fruit: exotisch fruit

Kcal per 100 gram: 89

Bijzonderheden: bananen groeien niet aan een boom, maar aan een plant. Een banaan bevat veel vitamine B en is erg energierijk. Bewaren doe je buiten de koelkast en nog langer vers houd je hem door aluminiumfolie om de steel te wikkelen.

AVOCADO

Persea americana

Avocado

Smaak: licht nootachtig

Kleur: geel, oranje, rood en groen

soort fruit: exotisch fruit

Kcal per 100 gram: 160

Bijzonderheden: Avocado of Persea americana is bijzonder voedzaam met vruchtvlees zo zacht als boter. Bijnaam is: krokodillenpeer vanwege de huid. Pas op bij het ontpitten met een scherp mes. Zie ook VIDEO

APPEL

Malus domestica

Appel

Smaak: van zuur tot zachter en zoet

Kleur: geel, oranje, rood en groen

soort fruit: pitfruit

Kcal per 100 gram: 52

Bijzonderheden: Een appel heeft een gunstig effect op het geheugen. Het is goed voor gezonde hersenen en cholesterol. Appels kunnen astma voorkomen. De antioxidanten beschermt de cellen. Appels zijn prima voor een gezzonde bloedsuikerspiegel. Dus: snoep verstandig, eet een appel. 

ANANAS

Ananas comosus

Ananas

Smaak: zoet

Kleur: geel

soort fruit: exotisch fruit

Kcal per 100 gram: 50

Bijzonderheden: De smaak van ananas is heerlijk fris zoet en heeft een kenmerkend aroma. Ananas past in allerlei gerechten, als verfrissing, als dessert, met vlees, salades of exotische stoofschotels.

ABRIKOOS

Prunus armeniaca

Abrikoos

Smaak: zoet

Kleur: geel-oranje

soort fruit: steenvrucht

Kcal per 100 gram: 48

Bijzonderheden: heerlijk vers te eten en als jam of compote. De vrucht is rijkaan vitamine E. De abrikoos komt uit China. Zo’n vier à vijfduizend jaar geleden werd de boom voor het eerst verbouwd.

AARDBEI

Fragaria x ananassa       

Aardbei

Smaak: zoet, sappig

Kleur: rood

soort fruit: zacht fruit

Kcal per 100 gram: 33

Bijzonderheden: De aardbei is eigenlijk een schijnvrucht. De pitjes, die een aardbei aan de buitenkant draagt, zijn eigenlijk de vruchten. De aardbei komt uit de rozenfamilie, Rosacaea. Het puntje van de aardbei is het zoetst, doordat de suikers door de zwaartekracht naar het puntje zakt. 

AALBES

Ribes rubrum

Aalbes

Smaak: friszuur

Kleur: rood

soort fruit: zacht fruit

Kcal per 100 gram: 36

Bijzonderheden: De aalbes is een bladverliezende struik. De bessen zitten barstensvol vitaminen. Aalbes is geschikt voor het maken van sappen of jams. Van de jonge bladeren kan je thee maken.