FRUIT VAN A TOT Z

Thema van 2024 is een overzicht van FRUIT dat beschikbaar is in Nederland.

Wetenswaardigheden over fruit ofwel eetbare vruchten, van aalbes tot zwarte bes, elke week op deze pagina Fruit A-Z. Eet twee porties per dag, het is gezond en lekker.


BRAAM

Rubus

Smaak: friszuur tot zoet en sappig

Kleur: donkerpaars tot zwart

Soort fruit: steenvrucht, zacht fruit

Kcal per 100 gram: 43

Bijzonderheden: De braam is een verzamelvrucht, het is eigenlijk een klein trosje fruit. Ze zijn namelijk opgebouwd uit heel veel bolletjes of deelvruchtjes. 

BLAUWE BES

Vaccinium corymbosum

Smaak: mild, zoet, bosbesachtig

Kleur: blauwzwart

soort fruit: zacht fruit

Kcal per 100 gram: 57

Bijzonderheden: Blauwe bessen zijn blauwzwart en hebben een zilverkleurig waslaagje. Van de bessen wordt jam of sap gemaakt. Vogels zorgen voor verspreiding van het zaad. 

BANAAN

Musa

Smaak: zoet

Kleur: geel

soort fruit: exotisch fruit

Kcal per 100 gram: 89

Bijzonderheden: bananen groeien niet aan een boom, maar aan een plant. Een banaan bevat veel vitamine B en is erg energierijk. Bewaren doe je buiten de koelkast en nog langer vers houd je hem door aluminiumfolie om de steel te wikkelen.

AVOCADO

Persea americana

Smaak: licht nootachtig

Kleur: geel, oranje, rood en groen

soort fruit: exotisch fruit

Kcal per 100 gram: 160

Bijzonderheden: Avocado of Persea americana is bijzonder voedzaam met vruchtvlees zo zacht als boter. Bijnaam is: krokodillenpeer vanwege de huid. Pas op bij het ontpitten met een scherp mes. Zie ook VIDEO

APPEL

Malus domestica

Smaak: van zuur tot zachter en zoet

Kleur: geel, oranje, rood en groen

soort fruit: pitfruit

Kcal per 100 gram: 52

Bijzonderheden: Een appel heeft een gunstig effect op het geheugen. Het is goed voor gezonde hersenen en cholesterol. Appels kunnen astma voorkomen. De antioxidanten beschermt de cellen. Appels zijn prima voor een gezzonde bloedsuikerspiegel. Dus: snoep verstandig, eet een appel. 

ANANAS

Ananas comosus

Smaak: zoet

Kleur: geel

soort fruit: exotisch fruit

Kcal per 100 gram: 50

Bijzonderheden: De smaak van ananas is heerlijk fris zoet en heeft een kenmerkend aroma. Ananas past in allerlei gerechten, als verfrissing, als dessert, met vlees, salades of exotische stoofschotels.

ABRIKOOS

Prunus armeniaca

Smaak: zoet

Kleur: geel-oranje

soort fruit: steenvrucht

Kcal per 100 gram: 48

Bijzonderheden: heerlijk vers te eten en als jam of compote. De vrucht is rijkaan vitamine E. De abrikoos komt uit China. Zo’n vier à vijfduizend jaar geleden werd de boom voor het eerst verbouwd.

AARDBEI

Fragaria x ananassa       

Smaak: zoet, sappig

Kleur: rood

soort fruit: zacht fruit

Kcal per 100 gram: 33

Bijzonderheden: De aardbei is eigenlijk een schijnvrucht. De pitjes, die een aardbei aan de buitenkant draagt, zijn eigenlijk de vruchten. De aardbei komt uit de rozenfamilie, Rosacaea. Het puntje van de aardbei is het zoetst, doordat de suikers door de zwaartekracht naar het puntje zakt. 

AALBES

Ribes rubrum

Smaak: friszuur

Kleur: rood

soort fruit: zacht fruit

Kcal per 100 gram: 36

Bijzonderheden: De aalbes is een bladverliezende struik. De bessen zitten barstensvol vitaminen. Aalbes is geschikt voor het maken van sappen of jams. Van de jonge bladeren kan je thee maken.