FRUIT VAN A TOT Z
Thema van 2024 is een overzicht van FRUIT dat beschikbaar is in Nederland.
Wetenswaardigheden over fruit ofwel eetbare vruchten, van aalbes tot zwarte bes, elke week op deze pagina Fruit A-Z. Eet twee porties per dag, het is gezond en lekker.
PEER
Pyrus
Peer
Smaak: fris, sappig zoet
Kleur: groen
Soort fruit: pitfruit
Kcal per 100 gram: 57
Bijzonderheden:
PASSIEVRUCHT
Passiflora edulis
Passievrucht
Smaak: fris en zoetzuur
Kleur: paars, groen, geel
Soort fruit: exotisch fruit
Kcal per 100 gram: 97
Bijzonderheden: De papaja is een tropische vrucht. De vorm is peervormig met een dunne goudgele schil. Onder die schil is het sappige vruchtvlees oranjerood. De holle ruimte in het binnenste van de papaja is gevuld met zwarte pitjes.
PAPAYA
Olea europea
Papaya
Smaak: zoet en meloenachtig
Kleur: groen-oranje
Soort fruit: exotisch fruit
Kcal per 100 gram: 43
Bijzonderheden: De papaja is een tropische vrucht. De vorm is peervormig met een dunne goudgele schil. Onder die schil is het sappige vruchtvlees oranjerood. De holle ruimte in het binnenste van de papaja is gevuld met zwarte pitjes.
OLIJF
Olea europea
Olijf
Smaak: bitter
Kleur: groen
Soort fruit: steenvrucht
Kcal per 100 gram: 115
Bijzonderheden: De olijf behoort tot de steenvruchten en is dus geen groente. Olijfbomen groeien vooral rond het Middellands Zeegebied. Olijven zijn aanvankelijk groen van kleur, maar worden donkerder naarmate ze langer in de zon hangen. Olijven eet je niet vers van de boom.
NECTARINE
Prunus persica nucipersica
Nectarine
Smaak: zoetsappige perziksmaak
Kleur: oranje
Soort fruit: steenvrucht
Kcal per 100 gram: 44
Bijzonderheden: De nectarine is heerlijk snackfruit. De nectarine komt uit de familie van de perzik maar heeft een glanzende, gladde schil. Dat is meteen ook het grootste verschil tussen die twee steenvruchten.
MISPEL
Mespilus germanica
Mispel
Smaak: appel- of peerachtig met nasmaak van abrikozen
Kleur: grijsgroen
Soort fruit: pitfruit
Kcal per 100 gram: 50
Bijzonderheden: De mispel is een struik tot kleine boom met een hoogte van 1,5 tot 6 meter, die aan een appelboom doet denken. Het hout is hard, taai en fijnnervig, met gedoornde en dikviltige twijgen. De takken zijn spreekwoordelijk kronkelig en de plant is vaak breder dan hoog.
MIRABEL
Prunus domestica s. syriaca
Mirabel
Smaak: zeer zoet aromatisch
Kleur: grijsgroen
Soort fruit: steenvrucht
Kcal per 100 gram: 157
Bijzonderheden: De mirabel of kriekpruimen is een pruimensoort, die op een grote kers lijkt. Er zijn verschillende soorten mirabellen variërend van oranje-gele schil met een rode blos tot blauw. Net als alle andere pruimen zit er een grote pit in, die makkelijk loslaat.
MELOEN
Cucumis melo
Meloen
Smaak: zoet
Kleur: grijsgroen
Soort fruit: exotisch fruit, zacht fruit
Kcal per 100 gram: 30
Bijzonderheden: De meloen is familie van de komkommer en is eigenlijk geen fruit, maar een groente. Meloenen laten zich goed kruisen tot andere soorten, waardoor er een enorme variatie te koop is zoals de watermeloen, cantaloupe en galia meloen.
MARACUJA
Passiflora edulis
Maracuja
Smaak: zoet, maar milder dan passievrucht
Kleur: geeloranje (binnen)
Soort fruit: exotisch fruit
Kcal per 100 gram: 97
Bijzonderheden: De maracuja is het gele zusje van de passievrucht. De schil is geelgroen en leerachtig. Het vruchtvlees bestaat net als bij de passievrucht en de granaatappel uit voornamelijk pitjes waaromheen een soort gelei zit.
MANGO
Magnifera indica
Mango
Smaak: friszoet, mix van ananas, perzik en citrusvruchten
Kleur: geeloranje (binnen)
Soort fruit: exotisch fruit, steenvrucht
Kcal per 100 gram: 60
Bijzonderheden: Het rijpe vrucht-vlees van de mango is zacht en sappig, lichtoranje van kleur en vezelig tot bijna boterzacht. De geur van de mango is vaak net zo verleidelijk als de smaak zelf! Middenin de mango vind je een grote pit.
MANDARIJN
Citrus reticulata
Mandarijn
Smaak: zoet
Kleur: oranje
Soort fruit: citrusfruit
Kcal per 100 gram: 53
Bijzonderheden: De mandarijn lijkt op een kleine sinaasappel. Deze oranje vruchten zijn een uitstekende bron van vitamine C en voedingsvezels.
LYCHEE
Litchi chinensis
Lychee
Smaak: zoetig en kruidig
Kleur: rozerood
Soort fruit: exotisch fruit
Kcal per 100 gram: 66
Bijzonderheden: Het fruit voelt leerachtig aan en is licht gebobbeld. Het vruchtvlees is glazig wit, van stevige structuur, en in het midden bevindt zich een langwerpige bruine pit. De vrucht is sappig en zoet van smaak, te vergelijken met de muskaatdruif, en 'kraakt' enigszins bij het kauwen.
LIMOEN
Citrus x aurantiifolia
Limoen
Smaak: friszuur
Kleur: groen
Soort fruit: citrusfruit
Kcal per 100 gram: 32
Bijzonderheden: Limoenen zijn rond en kleiner dan citroenen. De schil is dun, vrij glad en groen. Het zure en geelgroene vruchtvlees is veel geuriger, aromatischer en sappiger dan dat van een citroen.
LIMEQUAT
Citrofortunella x floridana
Limequat
Smaak: zuur
Kleur: geel
Soort fruit: citrusfruit
Kcal per 100 gram: 71
Bijzonderheden: De limequat is een soort dwergcitroentje. Het is een kruising tussen een kumquat en een limoen. De dunne schil is eetbaar en het vruchtvlees zit vol eetbare pitjes.
KWEEPEER
Cydonia oblonga
Kweepeer
Smaak: zuur
Kleur: geel
Soort fruit: pitfruit
Kcal per 100 gram: 69
Bijzonderheden: De kweepeer lijkt op een beetje donzige peer, maar is wat lomper en is verwant aan de appel. Je kan de vrucht gebruiken als stoofperen.
KUMQUAT
Citrus japonica
Kumquat
Smaak: friszuur, wat kruidige, bittere nasmaak
Kleur: oranje
Soort fruit: citrusfruit
Kcal per 100 gram: 71
Bijzonderheden: De Kumquat eet je met de schil en heeft een bijzondere smaak. De vrucht is eerst wat zoet en iets zure smaak. De Kumquat blijft klein en zijn net kleine sinaasappeltjes.
KOKOSNOOT
Cocos nucifera
Kokosnoot
Smaak: vrij zoet, nootachtig, mild
Kleur: wit
Soort fruit: exotisch fruit, steenvrucht
Kcal per 100 gram: 354!
Bijzonderheden: Een kokospalm kan stokoud worden. Soms wel ouder dan 100 jaar. Een mokosnoot is geen noot, maar een vrucht.
KIWI
Actinidia chinensis
Kiwi
Smaak: fris, zoetzuur
Kleur: groen
Soort fruit: exotisch fruit, zacht fruit
Kcal per 100 gram: 61
Bijzonderheden: De kiwi bevat meer vitamine C, dan veel andere soorten fruit en is een goede kaliumbron.
KERS
Prunus avium
Kers
Smaak: zoet of zuur
Kleur: rood
Soort fruit: steenvrucht
Kcal per 100 gram: 50
Bijzonderheden: Prunus avium, zoete kers of ook wel wilde kers of kriek genoemd, is een bloeiende plant die behoort tot de rozenfamilie. Kersen zijn inheems in Europa.
JACKFRUIT
Artocarpus heterophyllus
Jackfruit
Smaak: zoet, lijkt op smaak van ananas, mango en appel
Kleur: geel
Soort fruit: exotisch fruit
Kcal per 100 gram: 22
Bijzonderheden: Jackfruit is een favoriet van veel vegetariërs en vegans, aangezien het dé perfecte vervanger is van pulled pork door zijn draadjesvleesachtige structuur.
GUAVE
Psidium guajava
Guave
Smaak: aromatisch en zoetzuur
Kleur: groen en binnenin: roze
Soort fruit: exotisch fruit
Kcal per 100 gram: 36
Bijzonderheden: De guave vruchten zijn in beginsel groen van kleur en hebben een licht ovale vorm. Ze worden circa 3 tot 15 cm groot. Het vruchtvlees is zacht en smaak meer zoet dan zuur, lijkt op peer/aardbei. De kleur van het vruchtvlees is wit/geel of zelfs helemaal roze.
GRAPEFRUIT
Citrus x paradisi
Grapefruit
Smaak: lichtbitter en zoetzuur
Kleur: oranje
Soort fruit: pitfruit, citrusfruit
Kcal per 100 gram: 42
Bijzonderheden: Hoe roder de kleur van de grapefruit is, hoe zoeter en minder bitter de citrusvrucht is. De grapefruit wordt ook wel pompelmoes genoemd.
GRANAATAPPEL
Lycium barbarum
Granaatappel
Smaak: fris, zoetzuur
Kleur: rood
Soort fruit: exotisch fruit
Kcal per 100 gram: 83
Bijzonderheden: Een granaatappel is een stuk fruit, een bessensoort, die van oorsprong uit Iran komt. Vandaar dat je ‘m ook terugvindt in gerechten uit het Midden-Oosten. Je kunt er de zoetzure pitten van eten of het sap van drinken.
GOJIBES
Lycium barbarum
Gojibes
Smaak: zoet tot lichtzuur
Kleur: oranjerood
Soort fruit: zacht fruit
Kcal per 100 gram: 36
Bijzonderheden: De gojibes staat in China al eeuwen bekend om zijn invloed op de gezondheid. Deze vrucht zit boordevol vitamines en antioxidanten. Daardoor heeft deze fruitsoort in de afgelopen jaren enorm in populariteit gewonnen.
FRAMBOOS
Rubus idaeus
Framboos
Smaak: sappig en zoet
Kleur: blauw, rood of groen
Soort fruit: zacht fruit, steenvrucht
Kcal per 100 gram: 53
Bijzonderheden: De framboos kan je vinden in heel Europa, langs de bosrand en op open plekken. Frambozen worden al sinds de Middeleeuwen gegeten. Frambozen kun je ook gebruiken als jam, stroop, sap, puree en saus.
DRUIF
Vitis vinifera
Druif
Smaak: zoet en fris
Kleur: blauw, rood of groen
Soort fruit: zacht fruit
Kcal per 100 gram: 67
Bijzonderheden: De druif staat vijfde op de lijst van meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Gemiddeld eten Nederlanders 8,6 gram druiven per dag.
DADEL
Phoenix dactylifera
Dadel
Smaak: honingachtig
Kleur: donkerrood
Soort fruit: steenvrucht, exotisch fruit
Kcal per 100 gram: 282
Bijzonderheden: dadels zijn intens zoet van smaak en hebben mals vruchtvlees. De smaak van dadels wordt ook wel vergeleken met de zoete smaak van honing en de textuur met zachte karamel.
CITROEN
Citrus limon
Citroen
Smaak: zure citrussmaak
Kleur: geel
Soort fruit: citrusfruit
Kcal per 100 gram: 36
Bijzonderheden: De citroen is zuur van smaak en activeert de smaakpapillen. Het versterkt de smaak van ander voedsel. Het sap van de citroen wordt veel gebruikt om gerechten en sauzen op smaak te brengen en om verkleuring van fruit tegen te gaan. Met de schil kun je gerechten een speciaal aroma geven.
CARAMBOLA
Averrhoa carambola
Carambola
Smaak: fris, zoetzuur
Kleur: groen
Soort fruit: stervrucht
Kcal per 100 gram: 31
Bijzonderheden: De stervrucht komt uit de tropen van Zuidoost-Azië. De naam stervrucht komt van de dwarsdoorsnede van de vrucht, die heeft de vorm van een ster.
CANTALOUPE
Cucumis melo var. cantalupensis
Cantaloupe
Smaak: aromatisch en suikerzoet
Kleur: oranje
Soort fruit: zacht fruit
Kcal per 100 gram: 34
Bijzonderheden: De cantaloupe-meloen is familie van de komkommer en pompoen. Het is dus eigenlijk een vruchtgroente.
BLAUWE BES
Vaccinium corymbosum
Blauwe bes
Smaak: mild, zoet, bosbesachtig
Kleur: blauwzwart
soort fruit: zacht fruit
Kcal per 100 gram: 57
Bijzonderheden: Blauwe bessen zijn blauwzwart en hebben een zilverkleurig waslaagje. Van de bessen wordt jam of sap gemaakt. Vogels zorgen voor verspreiding van het zaad.
BANAAN
Musa
Banaan
Smaak: zoet
Kleur: geel
soort fruit: exotisch fruit
Kcal per 100 gram: 89
Bijzonderheden: bananen groeien niet aan een boom, maar aan een plant. Een banaan bevat veel vitamine B en is erg energierijk. Bewaren doe je buiten de koelkast en nog langer vers houd je hem door aluminiumfolie om de steel te wikkelen.
AVOCADO
Persea americana
Avocado
Smaak: licht nootachtig
Kleur: geel, oranje, rood en groen
soort fruit: exotisch fruit
Kcal per 100 gram: 160
Bijzonderheden: Avocado of Persea americana is bijzonder voedzaam met vruchtvlees zo zacht als boter. Bijnaam is: krokodillenpeer vanwege de huid. Pas op bij het ontpitten met een scherp mes. Zie ook VIDEO.
APPEL
Malus domestica
Appel
Smaak: van zuur tot zachter en zoet
Kleur: geel, oranje, rood en groen
soort fruit: pitfruit
Kcal per 100 gram: 52
Bijzonderheden: Een appel heeft een gunstig effect op het geheugen. Het is goed voor gezonde hersenen en cholesterol. Appels kunnen astma voorkomen. De antioxidanten beschermt de cellen. Appels zijn prima voor een gezzonde bloedsuikerspiegel. Dus: snoep verstandig, eet een appel.
ANANAS
Ananas comosus
Ananas
Smaak: zoet
Kleur: geel
soort fruit: exotisch fruit
Kcal per 100 gram: 50
Bijzonderheden: De smaak van ananas is heerlijk fris zoet en heeft een kenmerkend aroma. Ananas past in allerlei gerechten, als verfrissing, als dessert, met vlees, salades of exotische stoofschotels.
ABRIKOOS
Prunus armeniaca
Abrikoos
Smaak: zoet
Kleur: geel-oranje
soort fruit: steenvrucht
Kcal per 100 gram: 48
Bijzonderheden: heerlijk vers te eten en als jam of compote. De vrucht is rijkaan vitamine E. De abrikoos komt uit China. Zo’n vier à vijfduizend jaar geleden werd de boom voor het eerst verbouwd.
AARDBEI
Fragaria x ananassa
Aardbei
Smaak: zoet, sappig
Kleur: rood
soort fruit: zacht fruit
Kcal per 100 gram: 33
Bijzonderheden: De aardbei is eigenlijk een schijnvrucht. De pitjes, die een aardbei aan de buitenkant draagt, zijn eigenlijk de vruchten. De aardbei komt uit de rozenfamilie, Rosacaea. Het puntje van de aardbei is het zoetst, doordat de suikers door de zwaartekracht naar het puntje zakt.