TAXUS BACCATA

De Venijnboom (Taxus baccata) is een plant uit de taxusfamilie. De boom wordt vaak met kortweg ‘Taxus’ aangeduid.

Van nature komt deze plant voor in de Benelux. Verder komt deze boom voor in de rest van Europa, het noorden van Afrika en het zuidwesten van Azië.


WAT IS TAXUS?

Taxus is een duurzame, langzaam groeiende plant. Taxus wordt heel vaak gebruikt als vormboom en als haagplant.

Dit is te danken aan een aantal interessante eigenschappen: de plant is groenblijvend, ze heeft weinig last van ziektes en ze laat zich gemakkelijk snoeien. Wanneer Taxus baccata vrij kan uitgroeien ontwikkelt zich een struikachtige boom die tot 15 m hoog kan worden.

Taxus is bijzonder giftig voor mens en dier. De Nederlandse benaming voor Taxus spreekt in deze voor zich: venijnboom. Alleen het rode vruchtvlees is niet giftig. Het smaakt heel zoet. Voor kinderen is het desalniettemin verstandig de hele boom als giftig aan te merken.
Zo herken je de goede en foute Taxus:

Kenmerk: de blaadjes zitten als vlakke vogelveertjes aan weerszijden van de takjes. De Taxus Baccata is uitermate geschikt voor het geneesmiddel Taxol. Deze taxussoort komt in ruim 80% van de tuinen voor.

Kenmerk: de blaadjes steken alle richtingen uit en zitten rondom de takjes. De Taxus Hicksii is niet geschikt om het geneesmiddel Taxol te maken. Deze taxussoort komt in slechts 20% van de tuinen voor.


TAXUS ALS MEDICIJN

De Taxus baccata is een giftige plant. De giftige bestanddelen van de Taxus baccata worden al heel lang gebruikt in medicijnen tegen kanker.

Alleen het snoeisel van de Taxus baccata – variëteit is hiervoor geschikt! In de jonge naalden van Taxus baccata zit de stof baccatine. Baccatine kan omgezet worden in het actief bestanddeel ‘Taxol’. De medicijnen die hiervan gemaakt worden, worden nu veelvuldig gebruikt voor chemotherapie bij de behandeling van verschillende vormen van kanker.


INZAMELING VAN TAXUSSNOEISEL

Omdat taxus een zeer populaire haagplant is, zowel privé als openbaar, worden jaarlijks grote hoeveelheden snoeisel geproduceerd.

Wanneer het verse snoeisel zo vlug en zo zuiver mogelijk verwerkt wordt, kunnen grote hoeveelheden grondstoffen voor kankermedicijnen verkregen worden. Om dit te realiseren is het belangrijk dat zoveel mogelijk bezitters en beheerders van taxushagen hiervan op de hoogte zijn en bovendien actief willen meewerken.

Het snoeisel moet zo snel mogelijk nadat het gesnoeid is, verwerkt worden anders gaan de werkzame stoffen verloren. Door haar jarenlange ervaring en haar omvang, is Taxustaxi als geen ander in staat om dit proces efficiënt te laten verlopen.

Taxussnoeisel kan ingezameld worden tot ongeveer eind augustus. Daarna loopt het baccatinegehalte van de plant snel terug. Taxustaxi.nl garandeert dat er geen ingezameld snoeisel en dus waardevolle grondstoffen verloren gaan.